Wie zijn LOTUS

Dit zijn mensen die na een EHV-cursus gevolgd te hebben, door zijn gegaan voor de cursus LOTUS.

De  LOTUS (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers) is een organisatie, die los staat van de EHV, maar die wel onder het Oranje Kruis valt. Dit is een opleiding van ongeveer 2 jaar en na het behalen van het diploma mogen deze mensen zichzelf LOTUS noemen.

Tijdens de opleiding leert men een slachtoffer zo “echt” mogelijk uit te beelden, en natuurlijk het grimeren van de verwondingen. Men leert het ontwerpen van ongeval situaties en het daadwerkelijk in scène zetten van een ongeval situatie.

De verwondingen moeten medisch verantwoord zijn., dat wil zeggen dat een LOTUS-slachtoffer niet of bijna niet van een echt slachtoffer te onderscheiden is. Dit is ook een reden, waarom een LOTUS-lid nooit zich privé op straat mag begeven met de gegrimeerde verwonding nog op zijn lichaam.

Dit zou in een werkelijke ongevalssituatie ernstige problemen kunnen geven. Om dit te kunnen bewerkstelligen wordt de groep ondersteund door een arts.

Wat erg belangrijk is om te weten is dat als een LOTUS de woorden ‘NO PLAY’ zegt dat het geen spel is, maar dat er echt iets aan de hand is.